Svimmelhed

– læs om årsager og find gode råd om behandling af din svimmelhed

Rigtig mange danskere lider af svimmelhed på daglig basis. Derfor er svimmelhed også en hyppig henvisningsårsag i en fysioterapeuts dagligdag. Årsagerne til svimmelhed kan være mangfoldige og behandlingstiltagene lige så mange.

Her på siden kan du læse mere om:

 • Generel information om svimmelhed
 • Behandling af en svimmelhedsproblematik
 • Hvad sker der hos fysioterapeuten
 • Øresten
 • Cervikogen svimmelhed
 • Gode råd om behandling af svimmelhed

Svimmelhed – hvad kan det skyldes?

Svimmelhed grunder ofte i nakkeproblemer med påvirkning af de øverste nakkeled, ofte kan stram eller spændt nakkemuskulatur være medvirkende eller endda den udløsende årsag. I mere sjældne tilfælde kan svimmelhed skyldes problemer med hjertet, blodtryk, øresten og i endnu sjældnere tilfælde sygdomme i centralnervesystemet. Svimmelhed opleves også relativt hyppigt af patienter med stress, angst eller depression som en del af deres symptombillede.

lyske

Illustration fra www.injurymap.com

Jeg er svimmel – hvad gør jeg?

En fysioterapeut vil ofte kunne hjælpe en meget stor del af de personer, der oplever problemer med svimmelhed. På grund af de mange mulige årsager til svimmelhed, er det dog en god tommelfingerregel at starte behandlingen af din svimmelhedsproblematik hos din egen læge. Din egen læge kan vurdere, om det er relevant med en henvisning til en fysioterapeut eller om der er behov for anden udredning først.

De 2 speciallæge typer, der henvises til når svimmelhed er problemet er som oftest neurologer og ørelæger.

Hvis din læge henviser dig til fysioterapeut er det en god ide, at du kontakter en klinik, hvor du kan komme i behandling hos en fysioterapeut, der har erfaring og kompetencer med svimmelhed.

Hvad sker der hos fysioterapeuten?

Når du begynder hos fysioterapeuten skal du forvente, at fysioterapeuten vil bruge en del tid i starten på at tale med dig. Her skal det belyses, hvordan svimmelheden viser sig, hvordan fornemmelsen er når det indtræffer og mange andre faktorer. Alle disse spørgsmål skal hjælpe fysioterapeuten med at indkredse årsagen til din svimmelhed og i øvrigt udelukke, at der skulle være alvorlige årsager til din svimmelhed. Efterfølgende skal du undersøges grundigt. Her laves der fx test af din nakke, din evne til at koordinere øjenbevægelser, musklerne ved nakke og skuldre undersøges og meget mere.

Øresten kan også være årsag til svimmelhed

Hvis fysioterapeuten mistænker, at der kan være tale om, at din svimmelhed er forårsaget af det der kaldes en ørestensproblematik kan fysioterapeuten teste dette med bestemte specialtest. Indikerer disse test, at du har en sådan problematik kan det vanligvis behandles effektivt med specifikke håndgreb og teknikker og hjemmeøvelser. Skulle behandlingen ikke bære frugt efter nogen tid og fysioterapeuten fortsat mener der er tale om en ørestensproblematik vil fysioterapeuten sørge for at få dig henvist til en ørelæge, der kan hjælpe dig i det videre forløb.

Cervikogen svimmelhed er svimmelhed fra den øvre del af nakken

Cervikogen svimmelhed er en flot måde at sige, at din svimmelhed hidrører sig til problemer med led, muskler mm. fra den øverste del af nakken. Denne type svimmelhed, som formentligt er den mest almindelige, behandles bedst ved en kompetent fysioterapeut. Har fysioterapeuten fundet frem til, at der er tale om cervikogen svimmelhed kan fysioterapeuten hjælpe dig via bestemte manuelle teknikker, suppleret med hjemmeøvelser. Svimmelhedsproblematikker af denne type varierer meget og kan være lette eller besværlige at komme af med. Et godt udgangspunkt er, at du går ind til forløbet med en portion tålmodighed og en intention om at udføre de hjemmeopgaver du får at fysioterapeuten.

Gode råd om behandling af svimmelhed:

 1. Svimmelhed kan skyldes alvorlige ting (men gør det heldigvis sjældent) – så start afhjælpningen af dit problem hos din læge
 2. Har du meget om ørene? – Husk at svimmelhed ofte ses hos folk, der er stressede
 3. Hvis du skal behandles hos fysioterapeut, så sørg for at vælge en der har erfaring med svimmelhed
 4. Hvis noget tyder på en ørestensproblematik vil en fysioterapeut ofte kunne hjælpe dig og spare dig for lang ventetid hos en ørelæge
Kontakt Bene-FiT

I gang, få hjælp, spørgsmål mv.?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil vide hvordan vi kan hjælpe dig.

Fokus på mennesket bag - din krop, dit liv, din trivsel

 • Alt under samme tag
 • Let at komme i gang
 • Central beliggenhed
 • Høj faglighed & etik
 • Fysioterapeuter og andet autoriseret personale
 • Grundig vejledning
© BeneFiT Danmark